Alarmoproepen ontvangen

Alarmoproepen ontvangen via de X-Guard Alarm-app is heel eenvoudig.
Zet in de Alarm-app Alarmoproepen ontvangen op Aan om alarmoproepen te ontvangen.
De app kan dit ook automatisch doen bij het betreden of verlaten van de locatie.

Hoe werkt het?

Onderstaande instellingen zijn standaard. Alternatieve configuraties zijn bespreekbaar.

Alarmoproepen ontvangen met alarmcentrale

  1. Ben je binnen een straal van 200 meter van de alarmlocatie, dan ontvang je alarmoproepen als
    • een (kritieke) melding met alarmgeluid in de Alarm-app (standaard)
    • of een binnenkomend telefoongesprek + SMS (back up)
  2. Ben je buiten een straal van 200 meter maar binnen een straal van 2km van de alarmlocatie
    • je wordt gebeld door de alarmcentrale
    • Sla dit nummer op in je contactlijst
      Menu > Wijzig instellingen > App instellingen > Belangrijke Telefoonnummers

Alarmoproepen ontvangen zonder alarmcentrale

  1. Ben je binnen een straal van 200 meter van de alarmlocatie, dan ontvang je alarmoproepen als
    • een (kritieke) melding met alarmgeluid in de Alarm-app (standaard)
    • of een binnenkomend telefoongesprek + SMS (back up)
  2. Ben je buiten een straal van 200 meter, hebt je Alarmoproepen ontvangen op Uit staan en is er niemand beschikbaar voor het ontvangen van alarmoproepen
    • Dan ontvang je vooralsnog een melding van een alarmoproep.

Check altijd of je de juiste versie van de Alarm-app op jouw telefoon hebt staan. Heb je niet de juiste versie dan is het van belang om de app te updaten. Klik op de knop hieronder voor meer uitleg hierover:

(Kritieke) melding met alarmgeluid in de Alarm-app

Als je een alarmoproep ontvangt krijg je een geluid- en trilsignaal binnen op je telefoon (je kunt zelf het geluid bepalen). De alarmoproep ontvang je ook als je telefoon op stil of niet storen staat. Bij openen telefoon komt de Alarm-app direct naar de voorgrond en kun je aangeven of je kunt helpen of niet.

Om te testen of het werkt, kun je even een testalarm versturen (groene knop in het beginscherm). Je ontvangt dan niet de alarmoproep van een ander, maar je eigen alarmoproep. alle informatie omtrent jouw eigen gemaakte alarm komt binnen in de app. Je kunt testen of je de melding binnenkrijgt en of alle informatie klopt.
Mocht de test niet werken of niet goed gaan, volg dan de onderstaande stappen:

  • Klik op het tandwieltje met ‘‘Wijzig instellingen” en dan op ”Gedrag van de app
  • Scroll naar beneden naar ”Binnenkomende alarmen
  • Schuif de schuifknop naast ”Kritieke meldingen” naar links, de knop wordt grijs.
  • Bij een alarmoproep wordt je nu gebeld en je ontvangt een SMS.

Binnenkomend telefoongesprek + SMS (back up)

Indien ons systeem constateert dat de melding niet of niet goed wordt ontvangen wordt je gebeld en wordt er ter ondersteuning een SMS naar je gestuurd. Het nummer waardoor je gebeld door 088 126 1222. Sla dit nummer op in je contactenlijst zodat je meteen kan zien dat het om een alarmoproep gaat. Bij openen telefoon komt de Alarm-app direct naar de voorgrond en kun je aangeven of je kunt helpen of niet. Toets 5 als je gaat helpen. Toets 9 als je niet kunt helpen.

In onderstaand instructiefilmpje kun je zien hoe het ontvangen van alarmoproepen werkt. In beide gevallen (via kritieke melding of een binnenkomend telefoongesprek) krijg je dezelfde informatie binnen.

Contact met overige helpers

Wanneer je de oproep hebt bevestigd, wordt er direct door middel van een helpersgesprek communicatie opgezet met de andere helpers. In dit groepsgesprek kunnen helpers direct met elkaar communiceren en bepaalde afspraken maken met betrekking tot een effectieve opvolging.

Helpersgesprek

Wanneer heeft aangegeven te komen helpen bij een alarmoproep, opent u de Alarm-app en wordt er direct door middel van een groepsgesprek communicatie opgezet met andere oproepbare mensen dichtbij of BHV’ers (helpers) die aan hebben gegeven te komen helpen (zie afbeelding 1 hieronder). In dit groepsgesprek kunnen zij direct met elkaar communiceren en bepaalde afspraken maken met betrekking tot een effectieve opvolging. Dit praktische oproep- en communicatiesysteem vervangt de kostbare en niet-duurzame portofoons die veelvuldig werden en worden gebruikt. Echter, let wel: goede communicatie is essentieel bij een noodoproep, let daarom bij het gesprek op de volgende punten:

    • Bedenk dat iedereen die heeft aangegeven te komen helpen in hetzelfde groepsgesprek komt: zorg er voor dat niet iedereen door elkaar heen praat. Deze functie is een handige vervanger van de portofoon maar vraagt wel discipline wat betreft de manier van communiceren.
    • Handsfree (luitspreker) staat automatisch aan: dit is zodat je al lopend goed kan luisteren naar de instructies. Je kunt er voor kiezen het toestel van handsfree af zetten door op het luidspreker-icoontje te drukken. Je kunt de luidspreker uitzetten om er zodoende bijvoorbeeld voor te zorgen dat niet iedereen in de omgeving mee kan luisteren met het gesprek.
    • Zet zo nodig je microfoon uit: luister dan alleen naar wat de anderen zeggen. De mensen die spreken zullen groen gemarkeerd zijn in de app. De gene die niks zeggen zullen met grijs aangegeven worden.

Per ongeluk de alarmgegevens weg geklikt?

Geen probleem, je kunt gewoon terug gaan door de app te openen. Klik vervolgens op het kleine rode bolletje links (Android) of rechts (iOS) naast het menu-icoontje. Zo open je de openstaande alarmen en kun je kiezen om terug te gaan in het alarm door op “Ik ga helpen” te klikken (zie afbeelding 2 hieronder) 

Alarmgegevens

Wanneer de alarmoproep bevestigd is, zullen de alarmgegevens direct worden getoond in de Alarm-app.  De volgende informatie zal worden getoond in de app:

  • Het soort alarm;
  • Naam en foto van alarmmaker (melder);
  • Groepsgesprek: mensen dichtbij of BHV’ers worden direct met elkaar in contact gebracht door middel van een groepsgesprek die automatisch wordt opgezet.
  • Appgebruikers die de oproep ook hebben bevestigd;
  • Instructies;
  • Communicatiemogelijkheden met de melder:
    • Chat (inclusief een log waarin wordt bijgehouden wat er gedaan is);
    • Belfunctie;
  • Lijst met de overige oproepbare appgebruikers;
  • Lijst met nummers in het geval van verdere escalatie;
  • Het alarm kan af worden gemeld indien alles veilig is en communicatie niet meer nodig is.

In het geval dat er onvoldoende appgebruikers hebben aangegeven te komen helpen kunnen zich twee verschillende back-up scenario’s voordoen:

  • De alarmcentrale wordt opgeroepen: deze zal vervolgens een mobiele surveillant of politie inzetten.
  • (of) de beschikbare appgebruikers worden nogmaals, tot maximaal drie keer, opgeroepen.

Wanneer u ter plekke komt en hulp verleent, kunt u bevestigen aan de alarmcentrale dat de hulpverlening compleet is. Wanneer het alarm afgehandeld is, kan het alarm worden afgemeld. Na afmelden, is het niet meer mogelijk om te communiceren en wordt bepaalde data in het alarm direct geanonimiseerd.

Automatisch schakelen

De functie ‘’alarmoproepen ontvangen’’ kan ook automatisch schakelen bij het naderen en verlaten van een locatie. Je kunt deze functie beheren via Menu > Wijzig instellingen > Automatisch schakelen. Meer lezen over Automatisch schakelen? Klik onderstaande knop:

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Alarm-app, ons BHV oproepsysteem of het versturen van een alarmoproep? Klik op een van de onderstaande knoppen:

Op zoek naar meer informatie?

X-Guard maakt gebruik van cookies.

Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer informatie vindt je in ons privacy statement.