Locatiebepaling met X-Guard Bakens

Veel alarmoproepen worden vanuit gebouwen verstuurd. X-Guard heeft innovatieve veiligheidsoplossingen bedacht voor de exacte lokalisering van alarmen die vanuit (specifieke) binnenlocaties worden verstuurd. Op deze plekken kunnen wij uw locatie bepalen door middel van de inzet van X-Guard Bakens (zie foto’s hieronder).

Alarmeren met X-Guard Bakens

Met behulp van X-Guard Bakens kan de locatie van een alarm nauwkeurig worden bepaald. X-Guard Bakens kunnen toegepast worden voor de locatiebepaling in gebouwen (kantoorgebouwen, winkels, woonhuizen etc.)

De X-Guard Bakens werken op basis van Bluetooth. De bakens worden vooraf geplaatst op één of meerdere plekken in het gebouw, afhankelijk van de omvang. Een baken is een zender dat met intervallen Bluetooth-signalen uitzendt. Een smartphone waarop de Bluetooth-verbinding aan staat, zal dit signaal automatisch ontvangen. De smartphone hoeft niet handmatig verbonden te worden met het baken, dit gaat vanzelf. De smartphone meet vervolgens de afstand tussen de smartphone en een baken en op basis van deze informatie kan de X-Guard Alarm-app de locatie bepalen. Om veiligheid te garanderen moet de Bluetooth op de telefoon altijd aan staan zodat de locatie kan worden bepaald.

Een locatie kan bepaald worden op verschillende niveaus: op verdiepingen, gebouwdelen of ruimtes. Bovendien kan er een (specifieke) benaming worden gegeven aan het gebouwdeel waar het baken is opgehangen. Wij raden aan om de benaming eenvoudig en eenduidig te houden zodat de mensen die worden opgeroepen direct weten waar zij naar toe moeten om hulp te bieden.

Wifi-punten als baken

Een Wifi-punt is een zender die met intervallen wifi-signalen uitzendt. Wanneer een Wifi-punt een signaal uitzendt, kan een Android telefoon dit signaal ontvangen en op basis daarvan bepalen hoe dicht het toestel in de buurt is van het Wifi-punt. De telefoon hoeft niet handmatig verbonden te worden met het wifi-punt.

Een telefoon kan niet constant het Wifi-signaal ontvangen en daarom zal de nauwkeurigheid van het meten van de locatie minder zijn dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van X-Guard Bakens. Om veiligheid te garanderen moet de Wifi-verbinding op de telefoon altijd aan staan zodat de locatie kan worden bepaald.

Voor iOS is deze meting niet toegestaan.

Wifi punten voorzien van Bluetooth als baken

Steeds vaker worden Wifi-punten voorzien van Bluetooth-zenders die wij ook als baken kunnen ontvangen. Een voorbeeld kunt u vinden op website van Cisco.

Indien u gebruik maakt van deze bakens, kunnen wij deze invoeren en toewijzen aan een locatie in onze Alarm manager.
 X-Guard heeft voor deze invoering wel een aantal gegevens nodig. Het gaat om de volgende gegevens:

  • De UUID van de bakens binnen uw organisaties (Let op: binnen een grote organisatie met veel wifi-punten kunnen dit er meer zijn)
  • Een tekening waarop de aanwezige wifi-punten zijn ingetekend.
  • De Major Minor per wifi-punt.

X-Guard maakt vooraf een ”vlekkenplan” waarop de aanwezige wifi-punten zijn ingetekend. Op het vlekkenplan zal vervolgens aan de hand van grijze en zwarte vlekken direct zichtbaar worden waar geen of onvoldoende bakens aanwezig zijn voor een accurate locatiebepaling binnen het gebouw. Voor het opleveren van alle ingevoerde data zal er altijd iemand van uw organisatie in overleg met onze servicedesk een testronde  doorlopen om zodoende bij elke locatie de binnenkomende informatie te controleren.

Door middel van maandelijkse rapportages kan X-Guard voor u controleren of alle bakens naar behoren functioneren.
Lees via onderstaande knoppen meer over de Alarm Manager en de rapportages.

Technische informatie

Het X-Guard baken is voorzien van drie CR2477 batterijen met een levensduur tot twee jaar. Het baken wordt actief gemonitord en de rapportage wordt maandelijks verzonden.

Omdat Bluetooth-signalen maar gedeeltelijk door bouwconstructies stralen zijn we voor de locatiebepaling wél afhankelijk van de constructie van een gebouw. Wij kunnen door middel van een site survey bepalen hoeveel bakens met welke nauwkeurigheid kunnen worden ingezet.

Als standaard wordt per baken in kantoor een omgeving van 200 tot 250 m2 aangehouden. Dit betekent een gebied van 14 x 14 meter tot 16 x 16 meter.

In groter hallen kan zelf tot een oppervlakte van 1.600 tot 2500 m2 worden aangehouden wat gelijk staat aan een gebied van 40 x 40 meter tot 50 x 50 meter.

In het geval van ruimtes die dicht bij elkaar liggen, bijvoorbeeld binnen een gebied van 10 x 10 meter, dan adviseren wij om Bakens heel dicht bij de appgebruiker te plaatsen bijvoorbeeld onder het bureau. Ook kan er gebruik worden gemaakt van locatie-gebonden alarmknoppen (X-Guard Connect – lees hierover meer via onderstaande knop).

De X-Guard Alarm-app werkt met het iBeacon-protocol. Alle bakens die werken met dit protocol kunnen worden ontvangen. We raden het aan om gebruik te maken van bakens in het beheer van X-Guard voor optimale resultaten en werking. Neem contact op met uw adviseur voor technische uitleg.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de X-Guard Alarm-app, de Alarm Manager, de Rapportages en de X-Guard Connect? Klik dan op een van de onderstaande knoppen.

Op zoek naar meer informatie?

X-Guard maakt gebruik van cookies.

Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer informatie vindt je in ons privacy statement.