Oorlogsverslaggevers, misdaadjournalisten, we weten dat daar een risico aan verbonden is. Al helemaal als de verslaggever gestationeerd is in een oorlogsgebied. Maar we zien in de laatste jaren dat er ook in het binnenland steeds meer agressie oplaait tegen ‘gewone’ journalisten en lokale verslaggevers. I&O Research deed in 2021 in opdracht van PersVeilig een onderzoek naar de toenemende agressie. De cijfers liegen er niet om.
“Twee derde van de journalisten had in de afgelopen twaalf maanden minimaal één te keer te maken met verbale agressie. Ruim een derde maakte minstens vier incidenten van verbaal agressief gedrag mee. De helft van de journalisten is in het afgelopen jaar bedreigd of geïntimideerd.”
“De coronademonstraties en de avondklokrellen worden regelmatig genoemd als gebeurtenissen die journalisten zijn bijgebleven. De aanwezige pers werd bekogeld met stenen of vuurwerk, verbaal bedreigd of achtervolgd door relschoppers. De sfeer was volgens ooggetuigen zeer dreigend. Zoals een journalist ter plaatse het verwoordt: “Bij de avondklokrellen was ik op pad in (plaats). Daar waren grote groepen op straat. Schreeuwen, vernielingen. Van een collega hoorden we dat er een cameraverslaggever had moeten vluchten, omdat hij door een groep achterna werd gezeten. De sfeer was zeer dreigend, intimiderend, onwerkelijk.””
Het motto van X-Guard is ‘Iedereen, Overal, Veilig’. X-Guard richt zich voornamelijk op de zakelijke markt. Kuipers: “Daarbij moet je niet alleen denken aan kantoorpersoneel of thuiswerkers. Dat zijn óók de journalisten, degenen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken en hun werk uitvoeren in situaties die als enorm bedreigend kunnen worden ervaren.” Kuipers vindt dat de drempel om hulp in te schakelen omlaag moet.
Onlangs raakte Kuipers in gesprek met een verslaggever. Al pratende ontdekte hij iets bijzonders: het idee, om een journalist, fotograaf en verslaggever tijdens zijn werk te beveiligen met een vorm van personenalarmering, is nog lang niet vanzelfsprekend. Als je daar de cijfers naast zet dat slechts 4% van de journalisten die te maken had met agressie of bedreiging, hier ook daadwerkelijk aangifte van heeft gedaan, gaan de wenkbrauwen omhoog. Kuipers: “Achteraf bedenken mensen zich dat het niet erg genoeg was om aangifte te doen. Terwijl op het moment zelf, de bedreiging en angst reëel is.”
De reden die wordt gegeven voor het niet doen van aangifte: “het hoort er nu eenmaal bij”. Dat mag niet, vindt Kuipers. Hij wil deze beroepsgroep in het bijzonder duidelijk maken dat ook zij gebruik kunnen maken van personenalarmering. “Ik wil dat deze mensen weten dat er hulp klaarstaat als ze die nodig hebben. Als je kijkt naar hoe journalisten bedreigd worden, zou een alarmsysteem vanzelfsprekend moeten zijn. Stel je voor dat je op dat moment op een knop had kunnen drukken en er was gegarandeerd hulp gekomen, had je het dan wél gedaan?”
Bij X-Guard kunt u kiezen uit verschillende pakketten: een basispakket, een aanvullend pakket en een Hoog Risico-pakket. U kiest het pakket dat het beste bij uw situatie past. Met de X-Guard Alarm-app en Bluetooth Alarmknop beschikt u snel over de juiste hulp. Bekijk onze pakketten:
Tip! De onderstaande tabel kan zijwaarts gescrold worden.
Wij kijken graag samen met u hoe wij uw veiligheidsvraag het beste kunnen invullen. U kunt geheel vrijblijvend een adviesgesprek inplannen met een adviseur van X-Guard of probeer de Alarm-app gratis uit!