(’s Avonds) veilig over straat
Het voelt voor veel mensen niet prettig om ’s avonds of in het donker nog over straat te moeten gaan. Een onveilig gevoel kan ontstaan door veel factoren: een groep mensen op straat, een verlaten gebied, een gevaarlijk terrein, noem het maar op. Wat doet men in zulke situaties? Sleutels tussen de vingers geklemd, een snelle pas. Iemand aan de telefoon of doen alsof er iemand aan de lijn is. Het biedt geen extra veiligheid, slechts een gevoel van schijnveiligheid. Veiligheid kan pas worden gegarandeerd als er hulp komt wanneer nodig. Dit geldt voor iedereen.
De laatste jaren is er, vooral in de (grote) steden in Nederland, steeds meer sprake van straatintimidatie. Naroepen, fluiten, achtervolgen, schelden, intimideren, waarbij meestal meisjes, vrouwen en LGBTQ+ vaak het slachtoffer zijn. Het is een beperking van hun bewegingsvrijheid. Gelijkwaardigheid is een belangrijk streven in de Nederlandse samenleving. In een situatie als straatintimidatie is het zo ontzettend belangrijk dat er snel en efficiënt hulp ter plaatse kan zijn. X-Guard zet zich in voor een veilige wereld met een toekomstvisie waarin de veiligheid van iedereen wordt gewaarborgd. In een ideale wereld zou alleen het dragen van persoonsbeveiliging al moeten leiden tot meer veiligheid. Mensen die zich schuldig maken aan straatintimidatie of erger die afgeschrikt worden door de wetenschap dat iedereen, overal, veilig is. Dat hulp komt op het moment dat iemand dat nodig heeft.
De cijfers in twee grote steden wat betreft straatintimidatie: In Amsterdam heeft 81% van de vrouwen tussen de 15 en 34 te maken gehad met één of meerdere vormen van straatintimidatie. In Rotterdam gaat het om 84%. Het overgrote deel hiervan (90%) heeft een aanpassing gedaan in het gedrag naar aanleiding van deze ervaringen. Een kleine minderheid doet aangifte van intimidatie (bron: Straatintimidatie.nl).
Zie hieronder ons 5-stappen systeem dat garandeert dat er hulp komt op het moment dat u het nodig heeft.